4 manieren waarop coaches je inzet kunnen aanjagen


Geplaatst op: Leiderschaps Programma

 

Kun je je voorstellen dat je als CEO van een techreus bereid bent ontslag te nemen slechts enkele dagen voordat de onderneming een beursintroductie van een miljard dollar tegemoet gaat? Google’s Eric Schmidt kampte met managementhobbels die hem tot dat besluit brachten – totdat een executive coach zijn perspectief veranderde. Dat besluit droeg bij aan Google’s transformatie tot een wereldspeler en demonstreert de waarde van een businesscoach.

Hoewel niet iedereen van ons een powerhouse als Google leidt, hebben we allemaal te maken met carrièrehobbels. Een coach van buiten je organisatie kan je een betere leider maken. Hier zijn vier manieren waarop coaches je kunnen bijstaan om uitdagingen het hoofd te bieden en je leiderschapsprestaties te versterken.

 

Coaches helpen je het hele plaatje te zien

Voor de meeste mensen is weglopen van miljoenen-in-spe misschien gekkenwerk. Maar Eric Schmidt was gefocust op de dagelijkse aanvaringen met zijn board en executive team op weg naar de beursgang. Hij keek verder dan geld naar andere drijfveren voor leiders zoals purpose en trots.1 Schmidts coach slaagde erin hem de focus te laten verleggen van emotionele drijfveren naar rationele overwegingen en een compromis te sluiten. Het hielp Schmidt zich voor te stellen hoe de onderneming er vijf jaar later voor zou staan – als hij zou blijven.

Tijd maken om na te denken over het hele plaatje is geen eenvoudige opdracht voor snel handelende leiders. Ze weten vaak niet hoe ze zich een weg uit het woud van dagelijkse problemen moeten banen.2 Coaches bieden een nieuw perspectief om je te helpen je motivatie beter te begrijpen en anders te leren denken over je rol en prioriteiten.

 

Je voorbereiden op belangrijke gesprekken

Leiders zetten gewoonlijk hoog in op gesprekken over doelstellingen die zij willen behalen, zij etaleren daarbij een stevige visie hoe ze daar willen komen. Als er hobbels opkomen, zijn velen bereid er dwars doorheen te ploegen, in een offensieve vs. samenwerkingsmodus. Dit was het geval bij dr. Steve Waronker, hoofd anaesthesiologie bij Emory Specialty Associates in Marietta, Georgia, die teamvergaderingen leidde en resultaten boekte, maar sommige teamleden onthutst achterliet in het proces.

"Ik veroorzaakte de nodige verschroeide aarde op weg naar het eindpunt," zei hij.3 Coaching leerde hem beter te luisteren, minder te praten en meer bereid te zijn tot geven en nemen bij teamleden.

"Sterke coaches zijn experts in het helpen van leiders om hun vermogen tot verbinden, betrekken en meebewegen met collega's op elk niveau van de organisatie te verbeteren. Wanneer leiders zich uitgedaagd voelen om gesprekken te voeren die betekenisvolle verbindingen creëren, dan moedig ik hen aan om hun 'uitdaging' als een 'kans' te gaan zien. Communiceren met bescheidenheid en kwetsbaarheid versterkt hun geloofwaardigheid en draagt bij aan vertrouwen, beide elementen zijn essentieel om meer effect te kunnen sorteren."

Linda - senior Talent Management consultant en leiderschapscoach

 

Je vertellen dat de keizer geen kleren heeft

Hoe hoger op de leiderschapstrap, hoe minder je zit te wachten op kritiek op je prestaties, zelfs als deze opbouwend is. Vandaag de dag voelen veel CEO’s er zelfs weinig voor een beroep te doen op hun eigen senior leiderschapsteams voor eerlijke feedback.4 Maar die feedback is een waardevol geschenk waar je blij mee moet zijn, zegt Warren Buffet, één van ’s werelds meest succesvolle zakenmensen en filantropen. Dit is waar coaches instappen. Net als het kleine kind dat uitroept dat de keizer niets aan heeft in het sprookje van Hans Christian Andersen, de nieuwe kleren van de keizer, zal een sterke coach leiders vertellen wat zij móeten horen, niet wat zij wíllen horen. Die eerlijke feedback moeten leiders beantwoorden met reflectie en actie.

Executive coaches kunnen heel deskundig on-demand gedetailleerde feedback geven die leiders nodig hebben en vaak niet krijgen van hun directe collega’s en medewerkers.

"Het meest gewaardeerde kenmerk van leiderschap is helderheid. Helderheid vraagt om eerlijkheid en eerlijkheid vraagt om transparantie. Transparantie zowel van de kant van de executive als van de coach. De waarheid vertellen is essentieel. En een vleugje aardigheid eroverheen helpt."

Eric - senior Talent Management consultant en leiderschapscoach

 

Coachen om vertrouwen op te bouwen

Leiderschap baseren op louter probleemoplossende en communicatieve vaardigheden, zonder krachtig zelfvertrouwen, is vergelijkbaar met het bouwen van een huis op een fundering van zand. De buitenkant kan er piekfijn uitzien, maar het geheel zal uiteindelijk wankel zijn. Zelfverzekerde leiders kunnen vraagstukken sneller oplossen om de kans op verstoring te reduceren en zij zorgen voor meer inclusiviteit en creativiteit.

Helaas ontbreekt bij veel leiders vertrouwen, vooral bij vrouwen. 67% van de vrouwen geeft aan dat zij meer ondersteuning nodig hebben bij het bouwen aan vertrouwen. Het gebrek eraan heeft impact op hun vermogen te vragen om mentorschap, te vragen om toegang tot senior leiders en carrièremogelijkheden na te jagen.5 Coaches kunnen als ‘equalizer’ dienen om de genderkloof op alle niveaus van leiderschap te dichten. Zij doen dit door vrouwen te helpen het negatieve zelfbeeld dat hun vermogen om door te groeien hindert, te keren.6 Los van genderissues is het cruciaal voor elke leider om de juiste coach te vinden: één met wie zij zich kunnen verbinden en die hen kan helpen om door de wegversperringen te breken om hun carrière een duw vooruit te geven.


Wanneer leiders vertrouwen uitstralen en inspireren, oogsten zij ook meer vertrouwen en dat komt de teambetrokkenheid ten goede. Coaches kunnen waardevolle inzichten verschaffen die executives helpen om voorbij twijfel en defensief gedrag naar vertrouwenwekkend leiderschap te bewegen.

Op zoek naar een manier om je leiderschapsstijl een stevige douw te geven? RightCoach™ is een virtuele on-demand coachingsoplossing die je helpt om leiderschapsvaardigheden op te bouwen die nodig zijn om uitdagingen het hoofd te bieden en je carrière vooruit te duwen.

Meer informatie over hoe RightCoach™ je inzet ten goede kan komen, vind je op Right Management. 

 


 

1 https://www.inc.com/bruce-eckfeldt/how-great-ceos-like-steve-jobs-eric-schmidt-and-bill-gates-got-even-better.html

2 https://www.fastcompany.com/90439048/how-to-get-out-of-the-weeds-and-make-time-for-big-picture-thinking

3 https://www.shrm.org/hr-today/news/hr-magazine/pages/0914-executive-coaching.aspx

4 https://ceostudy.egonzehnder.com/The-CEO-report-Egon-Zehnder.pdf

5 https://home.kpmg/content/dam/kpmg/pdf/2015/09/womens-leadership-study.pdf

6 https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5211564/vrouwen-bestuur-commissaris-top-bedrijvenmonitor-topvrouwen

 

Automatic Pop-Up