Outplacement is meer dan alleen het vinden van een baan


Geplaatst op: Outplacement

 

Meer zelfvertrouwen, nieuwe kansen op de arbeidsmarkt en skills om zelf je loopbaan te sturen - allemaal het resultaat van outplacementbegeleiding

Nu de crisis rond de kosten van levensonderhoud steeds meer zichtbaar wordt, voelen zowel bedrijven als werknemers de gevolgen. Door de stijgende energiekosten en de druk op de supply chain worden organisaties geconfronteerd met operationele uitdagingen, terwijl een groeiend aantal werknemers extra werk moet zoeken via de gig economy om de stijgende inflatie onder controle te houden. En hoewel het aantal ontslagen tussen februari en april van dit jaar tot een historisch dieptepunt is gedaald, blijkt uit recente gegevens dat bedrijven de druk nu beginnen te voelen en op zoek zijn naar manieren om kosten te besparen.

Uit een nieuwe enquête van Acas is gebleken dat bijna 1 op de 5 werkgevers het komende jaar waarschijnlijk tot ontslagen zal overgaan - een aantal dat oploopt tot 30% bij grote bedrijven. Zo heeft GQLitter vastgesteld dat de hoge rentetarieven en kosten voor leningen tot een stijging van 60% van de geplande ontslagen hebben geleid. Het is begrijpelijk dat bedrijven in het licht van de huidige marktuitdagingen proberen hun personeelsbestand efficiënter te maken, maar het is belangrijk dat dit op de juiste manier wordt aangepakt - met uitgebreide outplacementondersteuning die beschikbaar wordt gesteld aan alle werknemers die dit betreft.

 

Drie voordelen van outplacementbegeleiding voor medewerkers

Als ontslag de enige optie is, biedt outplacement deze werknemers de juiste instrumenten en kennis om een nieuwe functie, een alternatief loopbaantraject of een andere levensstijl te vinden. Het is misschien wel de meest effectieve manier voor een organisatie om haar werknemers in staat te stellen om van loopbaan te veranderen - en toch is het zoveel meer dan dat.

Hoe gaat outplacementondersteuning verder dan alleen het vinden van een baan? Hieronder volgen drie belangrijke voordelen voor medewerkers:

Meer zelfvertrouwen krijgen:

"Ik wilde even de tijd nemen om dank je wel te zeggen voor de steun die ik de afgelopen weken van mijn coach heb gekregen. Zonder haar tussenkomst, coaching en begeleiding zou ik van de regen in de druk zijn geraakt en nog steeds te weinig zelfvertrouwen hebben. Margot is flexibel, toegewijd en een absolute kanjer geweest om mij op het goede spoor te houden en me vertrouwen voor de toekomst te geven."

- Outplacementkandidaat, 2022

Veel werknemers die met ontslag worden geconfronteerd, ervaren begrijpelijkerwijs een achtbaan van emoties en zullen vaak last hebben van gevoelens van zelftwijfel. Met een ervaren loopbaancoach tijdens het hele proces, lukt het werknemers om na te denken over hun loopbaan tot nu toe. Ze krijgen hierdoor inzicht in hun waarden, drijfveren en sterke punten, en kunnen daardoor meer zelfvertrouwen opbouwen wat nodig is om over hun toegevoegde waarde te vertellen verder te gaan met hun loopbaan.

Nieuwe kansen verkennen:

"Ik kreeg een marketingjob aangeboden en heb die graag aangenomen! Door met jou te praten realiseerde ik me dat je soms een stapje terug moet doen om vooruit te komen en dat er zoveel carrièremogelijkheden zijn op dit gebied! Bovendien leer ik zo veel nieuwe vaardigheden die mijn cv een boost zullen geven."

- Outplacementkandidaat, 2022

Wanneer een werknemer al langere tijd in een functie of bij een bedrijf werkt, kan hij of zij vaak het gevoel krijgen dat het focussen op een zelfde soort baan in dezelfde bedrijfstak de enige optie is. Outplacementondersteuning biedt mensen de kans om door een stapje terug te doe hun ‘transferrable skills’ in kaart te brengen: de vaardigheden die ook van grote waarde zijn in andere banen. Werknemers kunnen hun ontslag dan zien als een positieve kans om een nieuwe uitdaging aan te gaan en hun inzetbaarheid te vergroten met andere vaardigheden en ervaringen.

Ontwikkelen van vaardigheden om je loopbaan te sturen:

"Ik beschouwde mezelf als een redelijk slimme werkzoekende en dacht niet dat ik hulp nodig had, maar de markt is zo veranderd! Right Management heeft me nieuwe technieken aangeleerd die van cruciaal belang zijn geweest bij het vinden van een geweldige baan. Ik kan niet geloven hoeveel ik geleerd heb."

- Outplacementkandidaat, 2021

Medewerkers die al lang in dienst zijn, kunnen het gevoel hebben dat de arbeidsmarkt een beetje vreemd voor hen is. LinkedIn heeft in veel opzichten de rol overgenomen van persoonlijke netwerkevenementen, terwijl recruiters en werkgevers steeds vaker online assessments en interviews gebruiken in plaats van kennismakingsgesprekken op kantoor. Daarom zal ondersteuning bij het updaten van hun profielen op de ‘socials’, het ontwikkelen en oefenen van online-interviewtechnieken en het opbouwen van een goed digitaal CV, werknemers helpen hun professionele profiel te verbeteren. Dit helpt ze om hun loopbaan zelf te sturen, ook na de eerstvolgende functie. Een succesvolle carrière vereist actief navigeren op de markt en het hebben van een groei mindset. Inzicht in hun sterke punten, ontwikkelingskansen en welke skills ‘transferrable’ zijn naar andere banen of organisaties, zorgen ervoor dat werknemers steeds blijven leren en ontwikkelen, iets wat hen van pas zal komen gedurende hun hele werkzame leven.

Hoewel ontslag nooit gemakkelijk is, zorgt het aanbieden van een robuust ondersteuningsprogramma aan werknemers ervoor dat degenen die het bedrijf verlaten, de volgende stap in hun carrière met vertrouwen kunnen nemen. En het zijn niet alleen de mensen die het bedrijf verlaten die baat hebben bij outplacementondersteuning. Investeren in een ondersteuningsprogramma is ook vanuit zakelijk oogpunt rendabel. Het draagt bij aan betrokkenheid en productiviteit van de medewerkers die blijven, zorgt voor een goede ‘employer branding’ en laat zien dat de organisatie een mensgerichte cultuur heeft, waarin zorg voor welzijn van medewerkers centraal staat, ook als er moeilijke beslissingen genomen moeten worden.

 

Auteur: Sarah Hernon, Principal Consultant – Right Management


Automatic Pop-Up